Hazır çimini hastalıklardan korumak amacıyla ilave dikkat gösterdiği için çok görülen hastalıklarla karşılaşma olasılığı daha azdır. Bir problemden şüpheleniliyorsa vakit kaybetmeden hastalığı kontrol altına alabilecek doğru ürünün kullanımı için firmamızdan bilgi alınmalıdır.
Pas (Rust)
Problem: Çimde açık yeşil - san renk görülür. Portakal renkli toz, yaprakları kaplar ve parmaklara, ayakkabılara , giysilere bulaşır. Tozun altındaki kırmızımsı kahverengi yara sürterek çıkmaz.
Analiz: Hastalık etmeni Puccinia türleridir. Poa ve Lolium türlerinde daha sık görülür. Nemli havada 20-
25 "C sıcaklıkta en aktif ılıman bölgelerde tüm kış etkili olabilir. Ağır çiğ, gelişimi hızlandırır. Azot ve nem
eksikliği çeken ve alçak biçilen bitkiler hastalığa daha kolay yakalanır. Pas gölgede daha şiddetli etkiler. Portakal renkli toz milyonlarca mikroskobik spor içerir. Rüzgârla kolayca yayılır. Paslı çim bitkisi kıştan daha fazla zarar görür.
Çözüm: Pas hastalığının gelişme hızı çimin büyüme hızından daha düşüktür. Azotlu gübre verip büyümeyi hızlandırmalıyız. Sık biçim yapmalıyız ve biçim artıklarını toplamalıyız. Hastalık yayılmışsa chlorotkalonil bileşimli fungusit uygulanır. Çim kendini toplayana kadar 7-14 günde bir ilaç uygulaması yapılır.
Daconil 787 W-75 % 75 Agrokim
Clortosip % 75 Tarkim
Visclor 75 WP % 75 İzmir Kimya
Superonil 75 WP Tezcan
Hektanil % 75 Hektaş
Köpek dışkısı Lekeleri
Problem: 20-25 cm çapında kahve renkli dairesel lekeler. Dairelerin etrafı yeşil bir halkayla çevrili olabilir. Bazen koyu yeşil fakat ölü olmayan dairesi lekeler görülebilir. Yapraklarda leke görülmez ve bitki yatmaz.
Analiz: Köpek dışkısından kaynaklanan yanıklar. Dışkıdaki tuzlar renk değişiminden ölüme kadar değişen seviyelerde zarara yol açabilir. Dışkıdaki N (Azot) daireyi çevreleyen halkanın çabuk büyümesine ve koyu renk almasına yol açar.
Çözüm: Etkilenen alanı bolca sulayarak ürenin etkisi giderilebilir. Bu geçici bir çözümdür. Zamanla halkayı çevreleyen çimler bu alanı dolduracaktır. Köpekler çim alandan uzak tutulmalıdır.
Kimyasal Madde veya Gübre Yanığı:
Problem: Düzensiz aralıklarla ve şekillerde çimler sararır. Sarılığı çevreleyen çimler koyu yeşil. Sararan alanlar yayılma göstermiyor. Gübrelemeden veya ilaçlamadan 3-5 gün sonra ortaya çıkıyor.
Analiz: Kimyasal ilaçlar, gübreler, gaz gibi maddeler uygun olmayan şekilde kullanıldığında ya da döküldüğünde çim yakar. Yapraklar kurur ve ölebilir.
Çözüm: Dökülen maddenin toplanmasıyla hasar azaltılabilir. Hemen ardından bolca sulanarak kimyasal maddenin yıkanması sağlanır. Dökülen madde suda çözünen cinstense normalin 3-5 katı fazla su verilmelidir. Değilse (gaz, benzin, yağlı ilaç gibi) alanı deterjanlı suyla göllendirin. Gübreleme yapraklar kuruyken yapılmalı, ardından hemen sulanmalıdır.
Külleme:
Problem: Serin, yağmurlu havalarda yaprakların üst kısmında beyazımsı küf gelişimi meydana gelir. Çim alanlar sanki un serpilmiş gibi görünür. Küfün altındaki yaprak dokusu önce sarı sonra kahverengi renk alır. Ciddi şekilde etkilenen bitkiler solar ve ölür.
Analiz: Hastalık nedeni geceleri nemli 15-20 °C, gündüzleri ılık ve nemli geçtiğinde etkili olan Erysiphe graminis adlı fungustur. Poa , Festuca, bermuda grass'ta sık görülür. Gölge hastalığı arttırır. Külleme; yaprak , kök ve toprak altı gelişimini yavaşlatır. Böylece bitkiye genel bir zayıflık vererek diğer problemlere hassasiyeti arttınr. Aşın Azotlu gübreyle hızlı gelişimdeki bitkiler hastalığa hassastırlar. Beyaz küf daha sonra toz halinde sporlara dönüşür ve rüzgârla yayılabilir.
Çözüm: Külleme ilk görüldüğünde benomyl uygulanır. 7-10 gün arayla kaybolana kadar devam edilir. Gölge önlenir, ağaç ve çalılar açılarak hava sirkülasyonu sağlanır.